01.03.2014 20:59

Turecký vesmírný program

Turecko spolupracuje s ESA od 15. července 2004 a je možným kandidátem pro vstup do této kosmické evropské agentury, ale my se podíváme pod pokličku samotnému tureckému vesmírnému programu.

Trošku vás více seznámíme s jejích malou kosmickou agenturou:

Turecká republika s asi 80 miliony obyvatel, je dalším státem, který oficiálně zahájil práce na desetiletém vývoji vlastní nosné rakety jménem Göktürk a stavbě kosmodromu. Koncepční studie (první fáze projektu UFS / Uydu Fırlatma Sistemi = Satellite Launching System) má být dokončena firmou Roketsan Inc, ve spolupráci se státním podvýborem pro zbrojní průmysl, v tomto roce 2014.

Nosná raketa Göktürk má být třístupňová, asi na TPL, s geometrií podobnou nosné raketě Vega od evropské kosmické agentury ESA. Má vynášet družice o hmotnosti 1,5 tuny na dráhy ve výškách 500 až 700 km. V této souvislosti je to  významné rozhodnutí Turecka o zahájení vývoje ICBM od července 2012.

Počítačová ilustrace rakety.

V současnosti je Turecko schopné vyrábět rakety s doletem 800 km. Vypouštěcí komplex pro nosnou raketu dodá za cca 100 milionů USD firma Roketsan a spravovat jej má turecké letectvo. Dosud byly cizími nosiči od roku 1994 vypuštěny turecké družice: 

Vědecká BILSAT, 

Průzkumná Göktürk-1, který měl za úkol ve vysokém rozlišení monitorování ekosystémů, zvládání katastrof, monitorování kvality životního prostředí , řízení pobřežních zón a vodních zdrojů. Dohoda o postavení družice Gokturk-1 byla podepsána dne 13. července 2009 mezi ministerstvem národní obrany a Telespazio, a Finmeccanica / Thales Group joint venture společnost, s účinností ke dni 19. července 2009. Satelit s 0,80 m (2 ft 7 v) rozlišením je určen pro sledování  kteréhokoliv místa na světě bez geografického omezení.  

Göktürk-2 s o něco málo menšími rozlišovacími schopnostmi a váhou kolem 400 kg a sklonem 98 stupňů je navržen na pozorování Země. Satelit je navržený a vyvinutý vědeckého a technologického výzkumu rady Turecka (TUBITAK) a postaven TUBITAK Space Technologies Research Institute (TUBITAK Uzay) a turecké Aerospace Industries (TUSAŞ) pro turecké ministerstvo národní obrany. Kromě své základní vojenské průzkumné mise, Gokturk-2 bude provádět různé civilní aplikace na mapování a plánování, průzkum, geologie , monitorování ekosystémů, zvládání katastrof , řízení životního prostředí , řízení pobřežních zón a vodních zdrojů.Začátek mise 18 prosince 2012, 16:12:52 UTC.  V prosinci roku 2012 byla sonda Gokturk-1 ve výrobě a Gokturk-3 ve fázi projektu.  

 

Rasat technologická sonda Plánovaná životnost mise tří let, RASAT je na slunci synchronní geocentrický oběžné dráze . Jeho nástroje dodávané jihokorejské vesmírnou technologickou společnosti SaTReC iniciativy, umožňují prostorové rozlišení 7,5 m (25 stop) na Panchromatické kapely a 15m (49 ft) při multispektrální pásma. RASAT provádí různé civilní aplikace na mapování a plánování, zvládání katastrof , monitorování ekosystémů, řízení životního prostředí , landcover průzkum a řízení pobřežních oblastí. Navíc, RASAT se používá k testování vlastní navržený palubní počítač "ve sběrném prostoru" schopen pomocí SpaceWire sítě, je polovodičový procesor "GEZGİN-2" (zkratka pro "GErçek Zamanda Görüntü İşleyeN") pro real-time kompresi obrazu pomocí algoritmu JPEG 2000 a telekomunikační systém "výpravy" a X band vysílací modul se 100 MB /s rychlosti přenosu dat.  

Pět telekomunikačnich družic Türksat 1A až 4B a 4A Poslední jmenovaná telekomunikační družice Türksat-4A. Satelit se nychází na GEO 42°východně.

Po dobu své 15-ti leté plánované životnosti bude zprostředkovávat komunikační služby pro Evropu, střední Východ, centrální Asii a Afriku. Spolu se svým dvojčetem Türksat-4B, který má být vynesen také letos, je postavila Mitsubishi Electric na platformě DS2000 za 571 milionů dolarů. Hmotnost satelitu je 3800 kg. Start Türksat-4A přišel 14.2.2014 ve 22:09 SEČ (15.2.2014 ve 1:09 Moskevského času). (dodaná zahraničními výrobci).

Turksat 4ATurksat 4A

Do roku 2020 plánuje Turecko vypuštění šestnácti civilních a vojenských družic a do roku 2033 jich chce mít v provozu dvacet. Činnost v kosmické oblasti řídí od listopadu 2011 Space Technologies Directorat na ministerstvu dopravy. Předpokládá se, že na jeho základě vznikne národní kosmická agentura. Do roku 2023 má být plně funkční kosmické velitelství letectva.

 

A na závěr otografie zmíněných sond z příprav i letu a jejích úlovků:

Řada Göktürk. 

Göktürk-1

Göktürk-1 při testu.

 

Göktürk-1 při startu.

 

Jeden z velké laviny úlovků.

Göktürk-2

 

Obě sondy Göktürk 1 a 2 jsou skoro identické a obě vynesla Čínská raketa Dlouhý Pochod.

Göktürk-2 při startu.

Pár úlovkú z vélké laviny dálších úlovků.

 

Rasat

 Družice musí vydržet rotaci rakety proto se na to testuje:

a jsou na řadě snímky/úlovky:

 Série družic Türksat 

Tak nějak všech pět vypadá: 

 

Turksat 3A je náhrada satelitu Türksat 1C, který letěl na evropské ESA raketě Ariane 4 v červenci 1996.

takže tady je fotka satelitu Turksat 3A který letěl na novější raketě Ariane 5: 

Nedávno vypuštěný Turksat 4A který váží 3800kg. Do vesmíru se dostal pomocí rakety Proton a je to první satelit vypuštěný v tomto roce.

Malý model Turkstat 4A.

Fotografie při startu Rakety Proton se satelitem Turksat 4A.

a něco od ní.

 

Podnebí Turecka:
Převážně suché, z části kontinentální podnebí Turecka je silně ovlivněno přítomností moří na severu, jihu a západě a hor vyskytujících se na většině území. Některé pobřežní oblasti mají podnebí podobné tomu středozemnímu, zatímco v horských oblastech jsou mnohem chladnější zimy a celkově větší rozdíly mezi letními a zimními teplotami. Ve vnitrozemí sahají jarní teploty pod bod mrazu a nejnižší teploty mohou dosahovat −20 °C na západě a −40 °C na východě. Sníh je v teplejších oblastech možné spatřit zhruba dva týdny ročně a v některých horských oblastech na východě čtyři měsíce ročně. Při pobřežích jarní teploty dosahují hodnot zhruba 5 °C a v létě stoupají až na 30 °C. Roční úhrn srážek ve vnitrozemí je v rozmezí 305–406 mm a ve větších výškách přesahuje 1000 mm.

Navštivte i naše facebookove stránky: www.facebook.com/Vesmirnycyklista.cz

Zdroj informací: 

https://www.letectvi.cz/letectvi/Article75143.html

https://en.wikipedia.org/wiki/G%C3%B6kt%C3%BCrk-1
https://en.wikipedia.org/wiki/RASAT
https://cs.wikipedia.org/wiki/Turecko
https://www.kosmonautix.cz/viewtopic.php?f=40&t=264&hilit=Turksat+4A&start=230
 
DĚKUJEME ZA KOMENTÁŘ, SDÍLENÍ, LIKE TOHOTO ČLÁNKU, JEN JE PODMÍNOU SI JEJ NEPŘIVLASTŇOVAT. 
 

#dominog

O případných chybách nebo nedostatku informací v článku mě informujte.

—————

Zpět


Anketa

Líbí se vám můj článek?

Ano (902)
54%

Ne (28)
2%

Je super (732)
44%

Celkový počet hlasů: 1662


Kontakt

vesmirnycyklista.cz